Kläder online - Fakta och information om Kläder online

Slipsar

Bild på Slipsar

Slipsar finns numera i många modeller och kvalitéer. Det gemensamma draget för slipsarna är att det är långsmala klädesplagg som oftast används för att knytas runt en skjortkrage. Slipsen är en utveckling av kravatten som började användas på 1600-talet, men till skillnad mot kravatten har slipsen utvecklats och förändrats mycket. Både slipsen och flugan har samma ursprung men utvecklats i olika riktningar.

Slipsen är mycket vanligare jämfört med fluga och kravatt och kallas även soppdoppare vilket syftar på att slipsen hänger ned i soppan när man lutar sig fram. För att undvika detta har slipsnålen eller slipshållaren tagit fram som håller slipsen intill skjortan.

Bild på Slipsar

Användningen av slipsar

Det har under lång tid bara varit män som bär slips i Sverige men det börjar förekomma även att kvinnor eller yngre tjejer har slips vid vissa tillfällen. I en del länder med skoluniform har även flickorna slips som en del i uniformen.

På vissa arbetsplatser har nästa samtliga medarbetare slips varje dag och då oftast till kostym, men oftast förekommer slipsen mer som ett klädesplagg som används då man vill vara lite extra tjusig. Slipsen används undantagslöst till skjorta men det går att använda slipsarna utan att man har kavaj på sig på samma sätt som att man kan ha kavaj utan att använda slips.Bild på Slipsar

Matcha slipsen

Det är viktigt att slipsen matchar övriga kläder som skjortan eller kavajen. När man ändå köper en slips kan det vara bra att köpa till matchande scarf och ficknäsduk. Dock så kan det vara svårt att se i affären om slipsen kommer att matcha klänningen flickvännen eller frun har hemma. Ett bra råd är att alltid ta med klänningen till herrekiperingsaffären så att personelen kan hjälpa dig att hitta en snygg och matchande slips.

Material i slipsar

En slips kan vara tillverkad i det flesta tygmaterial men det finns även slipsar som inte är tillverkade i tyg. Det vanligaste slipsarna är tillverkade i siden men listan nedan innehåller det populäraste slipsmaterialen.

  • Sidenslipsar är klart vanligast
  • Silkesslipsar
  • Polyesterslipsar
  • Dubbel slipsknut
  • Vävda bomullsslipsar
  • Vävda slipsar i ull
  • Virkade slipsar i merceriserad bomull
  • Läckra glasslipsar

Knyta slipsar

Att knyta slipsar är inte alltid så lätt men här får du tips på hur du kan knyta en slips